KERKRADIO d'ONTMOETING ONLINE

Zomeravondcollecte gezamenlijke diaconieën, 12 juli t/m 30 augustus 2020

CORONA-NOODHULP BUITENLAND

Nieuwendijker Rodney Westerlaken woont al tien jaar op Bali, Indonesië. Met zijn stichting deelt hij voedselpakketten uit onder inwoners die zwaar getroffen zijn door het corona-virus. Hij zag de wanhoop in ogen plaatsmaken voor blijdschap en geluk. Er was weer voedsel!

Hoewel het aantal besmettingen op Bali lijkt mee te vallen, is de economische impact voor de bevolking enorm. Het toerisme naar het populaire Indonesische eiland is volledig tot stilstand gekomen en daarmee is de werkloosheid in verschillende dorpen opgelopen tot meer dan 90%. Wie in Indonesië geen inkomen heeft, is volledig afhankelijk van familie. Financiële steun in de vorm van een bijstandsuitkering of WW, zoals in Nederland, bestaat er niet. Ook heeft de Indonesische overheid geenmiddelen om mensen die getroffen zijn door de effecten van corona tijdelijk economisch te ondersteunen. Grote groepen mensen op Bali hebben daarmee letterlijk geen geld meer om eten te kopen.

Rodney Westerlaken zag de wanhoop bij inwoners toenemen. Met Stichting Westerlaken ging hij geld inzamelen om voedselpakketten uit te kunnen delen in de dorpen die het zwaarst getroffen zijn. Drie keer is dat inmiddels gebeurd in het dorp Bitera en één keer in Penatih. Westerlaken: “Dorpshoofden maken namenlijsten van mensen met een armoede-indicatie, van ouderen, gehandicapten, gezinnen met jonge kinderen en mensen die hun bedrijf of baan verloren door de COVID-19-crisis. Per keer delen we honderd noodpakketten uit. De organisatie daarvan is strak geregeld. Twee keer wordt de identiteit van mensen gecontroleerd, iedereen die komt moet een mondkapje dragen en ter plaatse zijn handen wassen. Er wordt afstand gehouden en ook wij hebben mondkapjes voor en dragen daarnaast handschoenen en brillen. Vooral dat afstand houden is lastig. Mensen zijn zo ontzettend blij dat ze weer te eten hebben dat ze je aan willen raken, handen willen schudden. Zonder de voedselpakketten zouden de mensen niets te eten hebben. De dankbaarheid is enorm.”

Het voedselpakket dat uitgedeeld wordt bestaat uit rijst, bakolie, noedels, verse groenten, knoflook, chili, eieren en verse boemboe. Een gezin van vier kan er minimaal twee dagen mee vooruit. De kosten per voedselpakket zijn drie euro. Stichting Westerlaken koopt de pakketten met honderd stuks tegelijk in en pas als er weer voldoende geld is om minimaal vier keer pakketten in een dorp uit te delen worden er nieuwe afspraken gemaakt met de dorpshoofden. U kunt het voedselproject op Bali, Indonesië financieel steunen door uw gaven te geven tijdens de gezamenlijke avonddiensten van 12 juli t/m 30 augustus. Meer info over de stichting kunt u vinden op: https://www.westerlakenfoundation.org

Van harte bij u aanbevolen door de diakenen van de Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Almkerk