KERKRADIO d'ONTMOETING ONLINE

Donderdag 21 mei staat Johannes 16: 16-24 centraal

Het verhaal voor donderdag 21 mei, over Hemelvaart voor de kinderen is hier te downloaden.

Door de verwerking en het werkblad(en) te printen kunnen de kinderen thuis aan de slag met het verhaal.

Er zijn 3 verwerkingen voor de kinderen, welke hier zijn te downloaden.

De werkbladen zijn hieronder te downloaden.

----------------------------------------------------

Update jeugdwerk
De coronatijd maakt van alles los aan mooie initiatieven zoals nietalleen.nl. Nu is er ook vanuit een kerk in Amsterdam een coronaklaagmuur gestart. Op www.coronaklaagmuur.nl kun je jouw klacht posten. En ik vermoed dat de site wel een indruk geeft waar Nederlanders zoal tegenaan lopen.
Waar de kinderen volgende week weer naar school mogen, is dat voor middelbare scholieren en studenten nog even anders. Zij moeten nog thuis studeren. Sportwedstrijden zijn nog niet mogelijk, alle voetbalwedstrijden herhalingen. Van feestjes nog geen sprake.
In het leven van een jongere, zegt orthopedagoog Levi van Dam (Universiteit van Amsterdam), staan zes weken sociaal isolement praktisch gelijk aan zes jaar. “In die tijd hadden ze héél veel kunnen doen – hun leven gaat razendsnel. Ze moeten eropuit trekken, andere mensen ontmoeten, relaties onderhouden, teleurstellingen verwerken. In die zin is de impact van een intelligente lockdown op jongeren heel groot.”
Genoeg voer om te klagen. Veel oude culturen en volken vonden dat je moest kunnen klagen.
Klagen is beter dan opkroppen.
Omdenken: ‘Klagen is brandstof voor verbetering.’

In de Bijbel staan ongeveer veertig psalmen die we rekenen tot de klaagpsalmen. In deze psalmen hoor je de dichter klagen. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe zwaar en moeilijk het is. Het zijn vaak persoonlijke psalmen, maar soms lijkt de klacht ook vanuit een hele groep te komen.
De opbouw is steeds als volgt:
- de dichter vertelt over zijn (nood)situatie
- hij belijdt zijn vertrouwen in God
- hij dankt God die altijd bereid is om mensen te helpen.

We hebben jongeren aangemoedigd om Psalm 13 te lezen.
Met een opvallend detail: zelfs klaagpsalmen eindigen niet in mineur.

Marian Timmermans